Javni gradski prevoz u Pragu

Sa dolaskom proleća, turističke agencije su prepune aranžmana za obilaske evropskih gradova. Nećemo raspravljati o cenama aranžmana, ali za sve one koji se razmišljaju da obiđu Prag, glavni grad Češke, ovaj blog može biti od koristi. Svako ko želi da poseti ovu evropsku prestonicu i vidi njene znamenitosti, a ima ih mnogo, trebalo bi da se upozna sa mogućnostima kretanja u gradu. Kako najčešće dolazimo u ulozi turista, javni prevoz je najbolje i najjeftinije rešenje.

Prag ima jedan od boljih sistema javnog gradskog prevoza u Evropi. Sastoji se od metro, tramvajskih i autobuskih linija. Kako ove linije pokrivaju veći deo grada i periferije, javni gradski prevoz koristi oko 2/3 stanovnika Praga. Naravno, najbolji izbor za kretanje u Pragu je metro, jer se za svega nekoliko minuta mogu preći velike razdaljine, ali njime ipak nije moguće doći do svih delova grada. Zato uz stanice metroa uvek ima neka tramvajska ili autobuska linija na koju mozete presesti. Prva metro linija u Pragu izgrađena je 1974. godine. Ono što je zanimljivo za Prag jeste to što karta u prevozu, osim za pomenute podsisteme prevoza, važi i za 3 žičare i 6 rečne linije. Kako biste bolje upoznali sistem javnog prevoza u Pragu, objasnićemo svaki podsistem pojedinačno, ali ćemo vam usput dati i koju smernicu za obilazak grada.

Metro

 

Metro u Pragu je brz, tačan, jednostavan za korišćenje i prilično čist. Sastoji se od 3 linije – A (zelena), B (žuta) i C (crvena).

  • Linija A se kreće od stanice Depo Hostivař u istočnom delu do stanice Nemocnice Motol u zapadnom delu Praga i ima 17 stanica.
  • Linija B se kreće od stanice Černý most u istočnom delu do stanice Zličín u zapadnom delu Praga i ima 24 stanice.
  • Linija C se kreće od stanice Letňany u severnom delu do stanice Háje u južnom delu Praga i ima 20 stanica.

Transfer sa jedne na drugu liniju metroa možete izvršiti na 3 stanice: Můstek (ukrštanje linija A i B), Muzeum (ukrštanje linija A i C) i Florenc (ukrštanje linija B i C). Za promenu linije, potrebno je 3-5 minuta šetnje.

Stanica Můstek nalazi se u samom centru grada, koji je inače pešačka zona. U jednom pravcu, peške možete doći do čuvenog Astronomskog sata, Univeritetske biblioteke, Karlovog mosta, Kafkinog muzeja, pa čak i do Hradčany, jednog od najpoznatijih znamenitosti u Pragu, dvorski kompleks star nekoliko stotina godina (naravno, ako imate volje i snage u nogama). U drugom pravcu možete ići ulicom Na Příkopě koja ima istu ulogu kao i naša Knez Mihailova sa dosta prodavnica markirane robe, proći pored Powder Tower-a (nekada je bila oružaonica) i doći do Jevrejske četvrti.

Kod stanice Muzeum nalazi se Narodni muzej i Železnička stanica sa 2 terminala. Prvi terminal se nalazi u starom zdanju koji je izgrađen između 1901. i 1909. godine i vrlo je prepoznatljiv. Drugi terminal je izgrađen između 1972. i 1979. godine (rekonstruisan 2011. godine) i sadrži podzemnu stanicu.

Prvi metro kreće oko 4:45h ujutru, a poslednji u ponoć. Interval između polazaka u špicu iznosi 1-3 minuta, van špica 4-10 minuta. Skoro na svakoj stanici postoje displeji koji pokazuju kada dolazi sledeća kompozicija.

Tramvaji

  

Tramvajska mreža je duga oko 500km i pokriva veći deo površine grada. Sastoji se od 20 linija na kojima tramvaji rade od 4:30h do 00:00h sa intervalom 8-10 minuta (vikendom 8-15 minuta). U tramvaj se može ući na bilo koja vrata jer su validatori postavljeni na svim vratima.

Dve tramvajske linije koje ne možete zaobići u Pragu su linije 22 i 91. Linija 22 je poznata po tome što prati jedan od najslikovitijih puteva u Pragu, na kojem možete videti dosta lepih vizura grada i znamenitosti poput Narodnog pozorišta. Linija 91, koju još nazivaju i “Tramvaj nostalgije”, saobraća vikendom i u vreme praznika, od aprila do sredine novembra.

Autobusi

  

Autobusi uglavnom pokrivaju periferiju Praga, kao i delove grada kroz koje ne prolaze metro i tramvaji. Postoji oko 130 linija koje rade od 4:30h do 00:00h sa intervalom 6-8 minuta u špicu i 10-20 minuta van špica (vikendom 15-30 minuta).

Žičare

  

Kao što smo već rekli, karta iz javnog prevoza važi i za korišćenje žičara, kojih ima tri. Jedna se nalazi na Petrijinom vencu/brdu, druga na brdu Mrazovka, a treća se nalazi u Zoološkom vrtu. Prva je najpoznatija i ona radi od 9:30h do 23:30h sa intervalima 10-15 minuta.

Ako imate vremena za razgledanje, svakako bismo preporučili odlazak na Petrijin venac. Od mnogobrojnih sadržaja izdvaja se toranj sa kog se pruža pogled na dvor Hradčany i centar grada.

Rečne linije

Uprava grada je 2005. godine odlučila da pokrene “rečne linije” na reci Vltavi i uključi ih u integrisani sistem karata. Do 2008. godine formirano je 6 linija – P1, P2, P3, P4, P5 i P6, koje saobraćaju po redu vožnje.

Noćni prevoz

Noćni prevoz u Pragu saobraća od 00:30h do 4:30h. U to vreme mogu se koristiti samo tramvajske linije (51-59), sa intervalom od 30 minuta, i autobuske linije (501-515, 601-610), sa intervalom 30-60 minuta.

Putne karte

Karte za korišćenje prevoza u Pragu mogu se kupiti na žutim automatima (plaća se samo sitninom), na blagajnama u stanicama metroa, na trafikama i kioscima, u turističkim info centrima, a vrlo je moguće da ćete moći i u motelu/hotelu u kome ste smešteni. Karta se mora otkucati na ulazu u stanicu metroa ili preko validatora u autobusu ili tramvaju.

Vrste i cene karata u prevozu:

  • 30-minutna karta – 24 CZK (češke krune)
  • 90-minutna karta – 32 CZK
  • dnevna karta – 110 CZK
  • trodnevna karta – 310 CZK

Picture

Nadamo se da će vam informacije koje ste ovde pročitali biti od pomoći i olakšati organizaciju posete glavnog grada Češke. Uzivajte u obilasku!

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *