Biciklizam u Beogradu

Tandem-bajs-promocija-festivala-Beograd-Velograd-2013.-godine_1402909888

Održivi razvoj saobraćaja podrazumeva povećanje upotrebe bicikla kao prevoznog sredstva, naročito u gradovima. Zašto je to tako?

Bicikl ne stvara štetne gasove, ne proizvodi buku, jeftiniji je bilo kog drugog prevoznog sredstva, te je sa ekološke i finansijske tačke gledišta najpovoljnije prevozno sredstvo. Za ovo prevozno sredstvo ne postoje takse, porezi, registracije i slično. Sa medicinske tačke gledišta ovo prevozno sredstvo je najzdravije i veoma je korisno voziti ga svakodnevno. Problem ovog prevoznog sredstva je velika zavisnost od klimatskih prilika. Vožnja po snegu i kiši ipak više liči na ekstremni sport i način dokazivanja nego što je pogodno za svakodnevno obavljanje transportnih zahteva.

Ako bismo želeli da podstičemo biciklizam, barem u toplijem delu godine, moramo kao društvo da evoluiramo i sazrimo. Moramo da ulažemo u biciklističku infrastrukturu i razvijamo biciklističku svest. Jer‪ #‎biciklizamJEuMODI‬.

Beograd je brdovit grad i ne možemo očekivati da početnici i mlađi biciklisti “pedalaju” na velikim usponima. Nije pogodno ni za radne ljude da se “muče” sa velikim usponima i na posao dolaze istrošeni. Želimo da kombinujemo dva najbolja prevoza za gradsko okruženje: gradski saobraćajni prevoz i bicikl. Zašto u Beogradu ne postoji opcija da se prevezete sa jednog dela grada u drugi autobusom (ili trolejbusom) i da pritom postoji opcija i da svoj bicikl prevezete, takođe? Želimo kuke za nošenje bicikla na svojim gradskim autobusima!

Jedan od problema koji sam uočio kod biciklista je njihova ugroženost u saobraćaju. Biciklistička infrastruktura, nedovoljno dobra, ali nikad potpuno izdvojena, u stalnoj je vezi sa ostatkom drumskog i šinskog saobraćaja. Pa povodom nedelje sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda koja je sledeće sedmice, naglasio bih bicikliste kao žrtve saobraćajnih nezgoda. Ali postavlja se pitanje da li su i biciklisti krivi za svoj status da su jedni od najugroženijih učesnika u saobraćaju. Da li biciklisti koji nemaju dozvolu za upravljanje motornim vozilom imaju dovoljno znanja za kretanje saobraćajnom mrežom? Poznaju li oni saobraćajne propise?

Da li iko iz gradske vlasti razmišlja ako bismo imali više biciklista u gradu, pa bismo donekle rešili probleme gužvi, parkiranja, ekologije itd. da li bi bezbednost saobraćaja bila ugrožena? Šta ako bismo imali više dece koja ne poznaju saobraćajne propise na ulicama Beograda (ili nekog drugog grada)? Da li iz ovoga sledi da biciklisti moraju da imaju položeno osnovno znanje o poznavanju saobraćajnih propisa (saobraćajni znakovi) i osnovno znanje o kretanju po saobraćajnicama (pravo prvenstva prolaza, kretanje kroz raskrsnicu)? Da, mislim da je potrebno da biciklisti imaju znanje kako da se kreću kroz saobraćajnu mrežu i to im treba biti omogućeno BESPLATNO u cilju promovisanja biciklizma i bezbednijih biciklista na ulicama Beograda.

Želimo biciklističke staze, GSP prevozna sredstva sa mogućnošću prevoza bicikla, edukovane bicikliste, bolju bezbednost biciklista, i više biciklista u Beogradu i svim drugim gradovima u Srbiji. Jer biciklizam je u modi!

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *